Klas siktar på topplaceringar

I morgon är det dags för Vasaloppet, Sveriges största skidlopp alla kategorier. Bland loppets 15 800 anmälda finns i år för första gången på många år en Skellefteååkare som aspirerar på topplaceringar.

Klas Nilsson, till vardags åkare för Skellefteå XC, representerar Team 7-Mila i Swix Ski Classics. Han har hittills denna säsong regelmässigt placerat sig bland de trettio första åkarna i långloppscupens olika deltävligar. Placeringarna berättar dock inte hela sanningen. I samtliga deltävlingar har han legat med i den absoluta toppklungan fram till avgörandet. Dessutom har Klas huvudsakliga mål hela säsongen varit just morgondagens Vasalopp.

Med mindre än ett dygn kvar; hur känns det?
– Äntligen! Känns inspirerande! Nu kommer jag att satsa allt. I Mångabodarna och Evertsberg kommer jag försöka ligga rätt högt upp sen i mål som högst!

Det blir tungåkt i morgon? Väderprognosen säger plus fyra som kallast i natt och lätt duggregn vid start. Vid målgång ska det bli strålande sol och upp mot femton grader. Hur påverkar det taktiken?
– Jag kommer att köra enligt plan. Det är lättåkt nu, trots fem gradig värme. Det kommer  kunna bli en ishinna för de första 5-10 åkarna som sedan kommer gå sönder för övriga. Det gör att det kan gå lätt att ligga längst fram. Därför kommer jag försöka ligga hyfsat högt upp i klungan och gå på hårt i vissa nyckelpartier och där ligga väldigt högt upp. Kommer att satsa allt på partier där varje placering är viktig.

Tror du det kan vara en ishinna ändå, trots att det inte varit minus på natten?
– Ja. Det är en hinna även nu med femgradig värme. Men det kommer såklart bli blötare och blötare desto längre in i loppet vi kommer. Mitt tips är att första halvan av loppet kommer bli snabbåkt, för att sen bli tungåkt andra halvan.

Vätskan blir också viktig i värmen. Hur många vätskestationer har ni längs loppet?
– Ja, men där har vi det ganska bra ställt. Vi har sexton drickaställen samt ytterligare några ordinarie stationer.

Det låter som att Klas och de övriga åkarna i Team 7-Mila har alla omständigheter under kontroll. Då återstår bara för oss i Skellefteå XC att lyckönska Klas inför morgondagen. Klockan 08:00 smäller det. Loppet direktsänds i SVT1. Vi kommer sitta som klistrade, kommer du?

 

FAKTA OM VASALOPPET

Vasaloppet åktes första gången redan 1922, då med 119 startandes. Vasaloppet har sedan dess utvecklats till en folkfest. Tävlingen var Sveriges Televisions mest sedda sportprogram 2014. På söndag 8 mars direktsänds Vasaloppet av SVT för 38:e gången. Även ett tiotal andra TV-bolag direktsänder loppet. Dessutom kan Vasaloppet ses fritt över hela världen på Swix Ski Classics och YouTube. Ett jubileum kan också noteras: Dåvarande Radiotjänst, med Sven Jerring som reporter, direktsände från Vasaloppet i radio första gången på dagen för 90 år sedan, den 8 mars 1925!

Bästa segertiden i Vasaloppet är 3:38.41, av Jörgen Brink 2012. Tiden motsvarar en medelhastighet på 24:69 km/h (2 min 26 sek per kilometer)

Snabbaste dam att åka Vasaloppet är Vibeke Skofterud från Norge som år 2012 åkte på 4:08.24, vilket motsvarar en medelhastighet på 21,74 km/h (2 min 46 sek per kilometer).