Klas tog hem den anrika tävlingen 7-mila

Klas fortsätter rada upp bra resultat och segrar i norra Sverige denna säsong. Idag tog också Klas hem Västerbottens (kanske norrlands) mest prestigefyllda tävling, 7-mila. Segern i dagens 7-mila innebär att han hittills är obesegrad, med undantag för Åre Swix Open, i Norrland under denna säsong.

Det var dock ingen självklarhet att Klas skulle vinna dagens lopp. Inte minst efter förra helgens mardrömshelg och urladdning i Vasaloppet där Klas i kanonform, trots flera tunga motgångar (stavbrott, trasig skida och bindning) gav absolut allt och slutade på en 28e plats. Motståndet i dagens 7-mila var mycket starkt med inte mist lagkompisarna i Team 7-Mila, med Björn Rydvall i spetsen. Björn som slutade som 17e åkare på Vasaloppet. Med på startlinjen fanns fler mycket bra åkare, som t.ex. vännesåkaren Johan Lövgren, vinnare av bl a Vildmanna och Axel Bergsten som slutade som 18e åkare, just efter Björn, på årets Vasalopp, 2a i Engelbrektloppet och vunnit Harsa Ski Marathon de två senaste åren.

Men efter att chanserna på topplaceringar i Vasaloppet blivit förstört av stavbrott och en trasig skida och bindning var Klas kraftigt revanschsugen. Halvvägs in i loppet gjorde han ett antal offensiva ryck, där han samtidigt passade på att ta hem loppets samtliga spurtpriser, vilket ledde till att Klas var ensam med 10 km kvar. Men vid 64 Km in i loppet, 6 km kvar, kom Axel Bergsten ikapp. Klas lyckades återigen skapa en liten lucka i backen innan upploppet men Axel gled ikapp och det hela avgjordes i en tight spurt där Klas slutade som segrare på tiden 2:59:00; under tre timmar!

Förhållandena var perfekta med klarblå himmel och strålande sol. En kall natt la grunden som gav snabba hårda spår första halvan som sedan, trots plusgrader och solbackar mot mål, höll ihop bra. Det 70 km långa loppet blev också historiskt då Klas segertid slutade på under 3 timmar. Dock hade bansträckningen ändrats en aning med annan start och en annan målgång så förmodligen kommer det inte klassas som ett officiellt rekord. Men snabbt gick det!

Då 7-mila också har ett långloppsteam, där Klas är med och åker de internationella långloppen i Ski Classics, så kom XC och 7-mila överens om att Klas idag skulle åka med Team 7-milas dräkt även om Klas idag endast tävlade för Skellefteå XC. När Klas åker i Ski Classics så representerar Klas både Skellefteå XC och Team 7-mila.

Det var en märkbart lättad åkare som kommenterade segern;
– ”Tack. Känns jätteskönt! Det här är det finaste loppet och den största segern man kan ta i Norrland.”

Vi riktar ett stort grattis till Klas!

Se här intervjun med Klas i VK: Klas Skellefteå XC vann 7 mila

Fullständig resultatlista hittar ni här: Resultat 7-mila 2015