Medlemskväll med Stefan Thomson

Ett trettiotal medlemmar dök upp för kvällens middag och föreläsning på restaurang Nygatan 57. Visst blev maten lite försenad, visst blev det lite varmt och visst var det lite ovant att träffa alla i civil utrustning, d.v.s. utan träningskläder men till slut blev det en riktig succé!

Efter den lite trevande inledningen med försenad mat tog sig samtalen snabbt runt borden. Inte oväntat började samtalen snabbt handla om helgens skidtävling Malmstråket. Hur kommer vädret påverka spåren? Vad blir det för väder egentligen? Hinner man preparera spåren? Och framför allt, kommer man behöva stora trugor? Efter den sociala islossningen blev det så dags för mat. Trots lite väntan verkade de flesta väldigt nöjda med den mat som erbjöds, undertecknad njöt särskilt mycket av potatissalladen med wasabi som var en extra pärla i den övrigt väl tillagade menyn.

Med lite mat i magen blev det sedan dags för kvällens huvudattraktion; Stefan Thomson. Stefan driver S.T.a.R. i Piteå. S.T.a.R. är en tränings- och rehabanläggning med sjukgymnaster, massörer, brett utbud av pass, gymträning, tester, utomhusarena, crossfitgym och mycket mer. Stefan själv är – förutom f.d. löpare och bronsmedaljör i spark-VM – även legitimerad sjukgymnast. Han har i sex års tid haft ett nära samarbete med Skellefteå AIK och varit en stor del i deras framgångar. Han har även under senare år börjat arbeta med Charlotte Kalla, Magdalena Pajala och övriga delar av damernas längdskidlandslag.

Stefan inledde med att prata allmän om träning. Vikten av högintensiv träning kontra lågintensiv träning och hur man bäst kan kompensera sina brister som idrottare. Fokus låg till stor del på syreupptagning och nyttjandegrad. Han gick sedan vidare och pratade mer specifikt om längdskidåkare. Enligt hans mening lägger längdskidåkare för lite fokus på återhämtning, framför allt motionärer och elitmotionärer. Han var också av uppfattningen att vi i Sverige har mycket att lära av Norge som ligger betydligt längre fram när det gäller grenspecifik styrketräning, särskilt när det gäller damåkare.

Efter Stefans föreläsning inbjöd han till frågor. Efter en lite trevande start där ingen riktigt vågade vara först tog det sig och snabbt ville frågorna aldrig ta slut. Till slut var ordförande Peter Jonsson tvungen att bryta av eftersom restaurangen snart skulle stänga.

Vi från Skellefteå XC vill först och främst tacka alla medlemmar som kom ikväll! Det är väldigt roligt att så många dyker upp på medlemskvällarna. Det skapar samhörighet, intressanta samtal och grunden för en fin gemenskap. Vi vill även passa på att tacka Stefan Thomson för en väldigt intressant föreläsning med många kloka ord.

På återseende nästa medlemskväll; förutsatt att vi inte innan dess hinner ses i skogarna iförda Sveriges snyggaste träningsdräkt.