Utmaningen

 

I vintras skickade Skellefteå XC en utmaning till Skellefteå kommuns näringslivschef Bengt Ivansson. Utmaningen bestod i att Bengt, som i det läget nätt och jämnt klarade fem km regelbunden jogg, skulle springa Lidingöloppet 15 km till hösten.

Anledningen till att Skellefteå XC utmanade just Bengt är att ”tid” blir en vanlig ursäkt för att undvika träning i dagens stressade samhälle. Människor har fullt upp med arbete, barnhämtning, klippa gräsmattor och annat. Vi ville utmana den här bilden och tänkte att om en person som Bengt med sitt pressade arbetsschema på ca tio timmar om dagen hinner träna och komma i form, så hinner alla det.

Bengt som har spelat fotboll och friidrottat i sin ungdom hade vid tidpunkten inte rört sig nämnvärt på ca 20 år, antog utmaningen. Skellefteå XC lovade å sin sida att bistå Bengt med en tränare som utformade ett träningsprogram till honom, samt följde upp hans träning. Det största ansvaret ställdes dock på Bengt själv; att ordna tid för träning.

Hur har det gått, har du hunnit med att träna?
Ja, det tycker jag. Jag har försökt att träna minst en gång i veckan, men ibland så har det blivit tre gånger per vecka vilket är skönt.

Hur har träningen gått?
– I sommar på semestern så har jag satsat extra hårt och lyckats få till sju stycken pass på 10 km, och ett som var 1,5 mil. Nu ser jag faktiskt fram emot kvällarna som jag har avsatt för träning, och det är numera faktiskt väldigt skönt att ge sig ut och träna. Dessutom har jag tappat några av mina överviktskilon, och det skadar ju inte heller. Min förbättrade kondition är absolut en tillgång i mitt hektiska arbete, och som jag känner nu så kommer jag fortsätta att springa även efter loppet.

Nu är det bara två veckor kvar till eldprovet. Det 26 september kommer Bengt tillsammans med 7 000 andra att ställa sig på startlinjen för Lidingöloppets 15 krävande kilometer.

Hur är känslorna i kroppen? Det börjar brännas nu.
– Det känns spännande och lite nervöst, men jag tror ändå att jag kommer att ta mig runt levande, vilket också är i linje med min målsättning.

Har du någon taktik för loppet?
Min taktik är att gå ut lugnt och fortsätta med det, och hoppas jag klarar loppet under två timmar. Jag är varken snabb eller uthållig, men tycker det är fantastiskt roligt att jag klarar att springa så långt utan att stanna.

Vad är det första du ska göra när du gått i mål?
– Hämta igen mig och sedan ringa min fru Lillemor och meddela hur det har gått.

Skellefteå XC vill passa på att lyckönska Bengt och alla andra medlemmar som kommer att springa någon av Lidingöloppets distanser den 25-27 september