Detta är Skellefteå XC

Skellefteå XC är en klubb som brinner för konditionsidrotter, med huvudsakligt fokus på längdskidåkning. Men skidåkning är så mycket mer än bara skidåkning. Vi är aktiva året runt med ett stort intresse för all typ av utesport som får vårt hjärta att pumpa.

Skellefteå XC bildades sommaren 2014 av likasinnade eldsjälar med ett stort brinnande intresse för längdskidåkning och löpning. Anledningen till klubben startades var att skapa bra möjligheter för lokala elitåkare att tävla och utvecklas tillsammans med stans alla duktiga motionärer. Alla under en och samma klubb! Det behövdes något nytt i stan där även de som aldrig åkt skidor skulle känna sig välkomna och bli peppade på den fantastiska sporten längdskidor!

Klubben brinner för konditionsidrotter, men har ett huvudsakligt fokus på längdskidåkning på elitnivå. Längdskidåkning är så mycket mer än teknisk åkning i välpreparerade spår, för att utvecklas krävs att åkaren forsätter sin träning under sommarhalvåret. Därför tar vi ett helhetsgrepp på längdskidåkningen. Under vinterhalvåret fokuserar vi på längdskidåkningen med teknik, fysik och uthållighet som ledord. Under sommarhalvåret fokuserar vi på löpning och rullskidåkning. Då fokuserar vi också på löpteknik och styrka.

Skellefteå XC vill satsa på juniorerna i kommunen och se till att det i framtiden finns fler elitåkare på SM från Skellefteå. Vi siktar också på ett eget långloppsteam inom fem år och en vinnare i Vasaloppet från Skellefteå XC inom tio år.

Vi strävar efter att vara en positiv klubb. Därför exkluderar vi ingen, alla är välkomna. Vi försöker också tänka nytt i fråga om medlemsaktiviteter och arrangemang. Alla arrangemang med Skellefteå XC ska präglas av hög kvalitet och kreativitet.

Vi strävar efter att främja föreningslivet i Skellefteå. Vår ambition är att skapa ett långtgående samarbete med liknande idrottsföreningar i Skellefteå för att tillsammans utvecklas och bidra till att Skellefteå är en attraktiv stad att utvecklas i, både för tillfälliga besökare och invånare.

Skellefteå XC har naturen som arena. Därför är Vitbergsterrängen extra viktig för oss. Vi ser det som vårt självklara ansvar att värna om detta område.

BLI MEDLEM HÄR | Maila oss om ni har funderingar, info@skellefteaxc.se.