Foto: Annika Eriksson, Norran

Klas vann Malmstråket

(Foto: Annika Eriksson, Norran.se)

En timme och fyrtiofem minuter efter startskottet i Boliden stod det klart att Klas Nilsson vunnit årets upplaga av Malmstråket. Det var en meriterande seger mot namnkunnigt motstånd som teamkompisen Erik Jonsson, världscupsåkaren Erik Silfver och JVM-åkaren Marcus Fredriksson.

Klas har den senaste tiden legat i hårdträning inför Vasaloppet. Efter hemkomsten från König Ludwig Lauf har han bara två vilodagar, båda i samband med hemkomsten.
– Jag har tränat hårt för att vara väl förberedd inför Vasaloppet. Jag har ett program där jag nu tränar elva dagar i rad, med dubbelpass var tredje dag. Igår körde jag fyra timmars stakning och var ganska trött i musklerna men när jag vaknade i morse kändes det ganska bra ändå.

Trots den hårde träningsperioden var det viktigt för Klas med en seger i ”hemmaloppet”. Ett kvitto inför vad som komma skall.
– Jag ville ha ett lopp med hög fart. Loppet gick fort bitvis i början men det snabba föret gjorde det svårt att gå loss. Efter kontrollen i Varuträsk drog jag upp farten och efter 2 km i en slakmota gjorde jag ett ryck på den redan höga farten. Erik Jonsson släppte direkt och Erik Silfver fick problem.

Luckan till Silfver blev dock bara ca 10 m och när det blev lättåkt kom han ikapp. Klas drog sedan största delen fram till ängarna med 7 Km kvar för att hålla undan Erik Jonsson och grilla Silfver. – Jag ville dock inte knäcka mig helt så jag lät Silfver dra några korta bitar. Erik tog då in en del och när vi kom ut på ängarna var han ikapp. Jag slog då av på tempot en del och sparade mig inför stigningen i Sjungande dalen med 2 km kvar. Gjorde där ett riktigt ryck längst ner i backen och fortsatte hela vägen till toppen. Silfver som tidigare verkat stark tappade direkt och Jonsson tappade successivt. På toppen hade jag ca 5 s till Jonsson och 10 s till Silfver. Utför mot stadion tog dock de båda in en hel del men hade kvar en lucka in på upploppet så det kändes stabilt.

Även om de tre åkarna kom in i relativt samlad grupp och även om det bara skiljde fyra sekunder mellan de tre var segern aldrig hotat. Klas kontrollerade upploppet och kunde vinna ännu ett lopp i vinter.
– Ett stabilt lopp där jag kände att jag kontrollerade händelserna rätt bra även om de båda Erik bjöd på fint motstånd, sammanfattar han.

Framgångsrikt för Skellefteå XC
Malmstråket blev en ny succé för Skellefteå XC. Totalt representerades klubben av 22 åkare, vilket är lika med ett nytt klubbrekord! Många åkare nådde också framskjutna positioner.
Viktoria Gustafsson, som åkte så fint i Vildmanna, kunde inte starta på grund av förkylning. I hennes frånvaro var det istället Susanne Pettersson som åkte bäst och slutade på andra plats. Även Agneta Forsgren förtjänar ett omnämnande efter att ha krossat motståndet på 25 km. Segermarginalen blev till slut tio minuter.

I herrarnas tävling slutade Erik Viklund åtta, åtta minuter efter Klas. Viktor Carlsson nådde en elfteplats. Klassen H45 dominerades totalt av Skellefteå XC med fyra åkare i topp fem. Klassen vanns av Jörgen Gustafsson. H50 vanns av Peter Wikström.

Fullständig resultatlista hittar ni här