Många fina XC-resultat på Vasaloppet

För första gången fanns Skellefteå XC representerade i årets Vasalopp.

Trots dåliga förhållanden var det ett flertal medlemmar som lyckades prestera fina resultat. Victor Karlsson slutade på plats 166, Fredrik Öhrner på plats 175, Jörgen Gustavsson på plats 319 och Jörgen Johansson på plats 563. Se hela resultatlistan på Vasaloppet.se. Stort grattis till er och alla andra Skellefteååkare som kämpade på i snöslasket!

Skellefteå XCs elitåkare Klas Nilsson har under hela året haft Vasaloppet som det stora målet för säsongen. Klas har under säsongen åkt mycket stabilt och bra i långloppscupen Ski Classics. Han har slutat 23:a i La Diagonela, 23:a på Marcialonga och 25:a i König Ludwig Lauf. Vasaloppet var dock det stora målet. Inför loppet var formen på topp och skidorna kanon. Men Vasaloppet 2015, som hade kunnat blivit det stora genombrottet för Klas, blev en lång kamp i motvind.

Klas egna rapport:
”Vasaloppet 2015 blev en mental utmaning! Värre än den värsta mardrömmen. Kaosstart med knäckt stav direkt i starten. Fyra stavbyten senare var jag nästan ikapp täten efter 50 minuter med snabba skidor och en sjukt bra form. Precis före jag ska ansluta till tätklungan spricker klungan upp och de längst fram får en lucka. Hamnar runt 17-18:e plats men utanför tätgruppen. Efter Evertsberg hugger skidan fast i en sten och bindningen lossnar. Jag tvingades springa tillbaka ca 100 m och lyckas få fast bindningen lite. Kämpar med en huggandes högerskida med belastning på vänsterskidan, livrädd att bindningen ska lossna igen. Får en annan skida i Hökberg och åker ner med skidan i handen och funderar om jag ska våga byta i farten. Vågar inte med risk att tappa klungan och fortsätter med den halvtrasiga skidan. Till slut tar jag mig i mål på en 28:e plats. En dag jag sent kommer att glömma även om jag helst skulle glömma allt. Tar med mig det positiva, att jag hade lyckats pricka formen, jag hade t.ex. andra bästa tid mellan Smågan och Mångsbodarna i jakt på täten, bra skidor och lyckades bita ihop mentalt trots flera motgångar under loppet.